رازهای آشپزی خوشمزه: 16 ادویه معجزه گر به روایت نی نی سایت!
همه ما دوست داریم غذاهای خوشمزه و لذیذی بپزیم که همه از خوردن آن لذت ببرند. یکی از مهمترین عوامل در خوشمزگی غذا، بهرهگیری از ادویههای مناسب و باکیفیت است. در این پست، به سراغ تجربیات مامانهای با سلیقه نی نی سایت رفتهایم و 16 ادویه محبوب و کاربردی که به غذاها طعم و عطر بینظیری میدهند را جمع آوری کردهایم.
این ادویهها نه تنها طعم غذا را بهبود میبخشند، بلکه خواص دارویی نیز دارند و میتوانند به سلامت خانواده کمک کنند. با ما همراه باشید تا با این ادویههای معجزه گر بیشتر آشنا شوید:
- ✔
زردچوبه:
پادشاه ادویهها، ضد التهاب و خوشرنگکننده غذا. - ✔
فلفل سیاه:
طعم تند و آتشین، محرک اشتها و کمک به هضم غذا. - ✔
دارچین:
عطر گرم و شیرین، مناسب برای انواع خورشها و دسرها. - ✔
زنجبیل:
تندی ملایم و خواص ضد سرماخوردگی، عالی برای مرینیت کردن گوشت و طعمدار کردن سوپ. - ✔
پودر سیر:
جایگزین مناسب برای سیر تازه، طعمدهنده قوی و ضد عفونیکننده. - ✔
پودر پیاز:
ایجاد طعم پیاز ملایم، مناسب برای انواع غذاها و سسها. - ✔
پاپریکا:
طعم دودی و رنگ قرمز جذاب، عالی برای طعمدار کردن مرغ و سبزیجات. - ✔
آویشن:
عطر و طعم مدیترانهای، مناسب برای پیتزا، پاستا و خوراکهای گوشتی. - ✔
رزماری:
عطر و طعم قوی و خاص، عالی برای طعمدار کردن گوشت بره و مرغ. - ✔
کاری:
ترکیبی از چند ادویه، طعم گرم و تند، مناسب برای غذاهای هندی و خورشها. - ✔
هل:
عطر و طعم شیرین و گرم، مناسب برای برنج، دسرها و نوشیدنیها. - ✔
زیره:
طعم تلخ و تند، کمک به هضم غذا و رفع نفخ. - ✔
تخم گشنیز:
عطر و طعم لیمویی، مناسب برای غذاهای مکزیکی و هندی. - ✔
جوز هندی:
طعم گرم و شیرین، مناسب برای انواع سسها و دسرها. - ✔
سماق:
طعم ترش و ملایم، عالی برای کباب و سالاد. - ✔
زعفران:
طعم و عطر بینظیر و رنگ طلایی، پادشاه سفرههای ایرانی.
منتظر نظرات و پیشنهادات شما در مورد ادویههای مورد علاقه خودتان هستیم!
نوش جان!
ادویه های جادویی برای طعم دهی به غذا (خلاصه تجربیات نی نی سایت)
زردچوبه، طلای آشپزخانه
زردچوبه فراتر از یک رنگ دهنده ساده است. عطر ملایم و خواص بی شمارش، اون رو به یک رکن اصلی در غذاهای ایرانی تبدیل کرده. خیلی از مامان های نی نی سایت معتقدند که زردچوبه رو باید کمی تفت داد تا عطرش آزاد بشه. مخصوصا برای مرغ و خورشت ها، زردچوبه معجزه می کنه. حتی یه کم زردچوبه به تخم مرغ نیمرو هم طعم خاصی میده. حواستون باشه زردچوبه زود میسوزه، پس حرارت رو کم کنید. برای رنگ بهتر، میتونید با روغن تفتش بدید. یه نکته دیگه اینکه زردچوبه اصل رنگدهی خیلی بالایی داره. خیلی ها میگن زردچوبه رو با فلفل سیاه مصرف کنید تا خواصش بیشتر جذب بشه.
فلفل سیاه، چاشنی تند و تیز
فلفل سیاه فقط تندی نیست، بلکه عطر و عمق خاصی به غذا میده. تازه آسیاب شده اش یه چیز دیگه است! خیلی ها پیشنهاد میدن فلفل سیاه رو در آخر پخت اضافه کنید تا عطرش حفظ بشه.
برای انواع گوشت و مرغ و حتی سوپ عالیه. مراقب باشید زیاد نریزید که غذا رو تند نکنه. فلفل سیاه تازه آسیاب شده عطرش خیلی قوی تره. میتونید فلفل سیاه درسته هم توی غذا بندازید و قبل از سرو در بیارید. برای کسایی که طعم تند دوست ندارن، مقدار خیلی کمش هم طعم غذا رو بهتر میکنه. بعضی ها فلفل سیاه رو با ادویه های دیگه مثل دارچین و زنجبیل ترکیب میکنن.
دارچین، عطر بهشتی
دارچین طعم گرم و شیرینی به غذا میده و مخصوصا برای غذاهای شیرین و پلویی بینظیره. توی نی نی سایت خیلی ها از دارچین توی قیمه نذری و شله زرد تعریف میکنن. برای خورشت ها و دسرها هم عالیه. میتونید از چوب دارچین هم استفاده کنید و بعد از پخت در بیارید. پودر دارچین رو آخر پخت اضافه کنید تا عطرش بیشتر بمونه. دارچین با سیب و گردو ترکیب خیلی خوبی میشه. زیاد دارچین نریزید چون ممکنه طعم غذا رو غالب بشه. میتونید دارچین رو با هل و گلاب ترکیب کنید.
زیره، طعم اصیل ایرانی
زیره عطر و طعم خاصی به غذا میده و مخصوصا برای غذاهای سنتی ایرانی مثل کباب و پلوهای مخلوط عالیه. خیلی از خانم ها میگن زیره نفخ حبوبات رو هم میگیره. برای پلوهای مخلوط مثل کلم پلو و شوید پلو خیلی خوبه. میتونید از زیره سیاه یا زیره سبز استفاده کنید. زیره رو قبل از استفاده کمی تفت بدید تا عطرش آزاد بشه. زیره برای کباب کوبیده هم طعم خیلی خوبی میده. مراقب باشید زیره رو زیاد نریزید چون طعمش خیلی قویه. زیره با برنج و گوشت قرمز ترکیب خیلی خوبی میشه.
پاپریکا، رنگ و طعم دودی
پاپریکا هم رنگ قشنگی به غذا میده و هم طعم ملایمی داره. انواع مختلفی داره، از پاپریکای شیرین تا دودی و تند. خیلی ها از پاپریکا برای طعم دادن به سیب زمینی سرخ کرده استفاده میکنن. برای مرغ و گوشت و سبزیجات کبابی عالیه. پاپریکا دودی طعم خاص و جذابی به غذا میده. پاپریکا رو میتونید به سس ها هم اضافه کنید. پاپریکا با سیر و پیاز ترکیب خیلی خوبی میشه. پاپریکا برای تزیین غذا هم خیلی مناسبه. میتونید پاپریکا رو با ادویه های دیگه مثل آویشن و رزماری ترکیب کنید.
کاری، ادویه هزار رنگ هندی
ادویه کاری ترکیبی از چندین ادویه مختلفه و طعم و عطر پیچیده ای به غذا میده. معمولا توش زردچوبه، گشنیز، زیره، فلفل، دارچین و هل داره. خیلی ها از کاری برای درست کردن خورش های هندی استفاده میکنن. برای انواع خورش ها و غذاهای هندی عالیه. کاری رو میتونید به مرغ و گوشت هم اضافه کنید. کاری طعم تند و گرمی به غذا میده. میتونید کاری رو با ماست ترکیب کنید و به عنوان سس استفاده کنید. کاری با برنج ترکیب خیلی خوبی میشه. میتونید کاری رو با ادویه های دیگه مثل زنجبیل و سیر ترکیب کنید.
پودر سیر، جایگزین سریع و آسان
پودر سیر یه جایگزین خوب برای سیر تازه است و برای مواقعی که وقت ندارید سیر رو خرد کنید خیلی به درد میخوره. البته عطر و طعم سیر تازه رو نداره، ولی باز هم میتونه طعم خوبی به غذا بده. برای انواع سس ها و سوپ ها خیلی خوبه. میتونید پودر سیر رو به مرغ و گوشت هم اضافه کنید. پودر سیر رو میتونید با روغن زیتون مخلوط کنید و برای طعم دادن به نان استفاده کنید. پودر سیر با پیاز و فلفل ترکیب خیلی خوبی میشه. مراقب باشید پودر سیر رو زیاد نریزید چون طعمش خیلی قویه. پودر سیر رو در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
پودر پیاز، طعم دهنده پنهان
پودر پیاز هم مثل پودر سیر، یه جایگزین خوب برای پیاز تازه است و برای طعم دادن به غذاهایی که نیاز به طعم ملایم پیاز دارن خیلی مناسبه. خیلی ها میگن پودر پیاز توی کتلت و شامی طعم خوبی ایجاد میکنه. برای انواع کتلت و شامی و کوکو خیلی خوبه. میتونید پودر پیاز رو به سس ها و سوپ ها هم اضافه کنید. پودر پیاز رو میتونید با روغن زیتون مخلوط کنید و برای طعم دادن به سالاد استفاده کنید. پودر پیاز با سیر و فلفل ترکیب خیلی خوبی میشه. مراقب باشید پودر پیاز رو زیاد نریزید چون طعمش خیلی قویه. پودر پیاز رو در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
آویشن، عطر مدیترانه ای
آویشن یه ادویه معطره که طعم و عطر خاصی به غذا میده و بیشتر تو غذاهای ایتالیایی و مدیترانه ای استفاده میشه. خیلی ها از آویشن برای طعم دادن به پیتزا و پاستا استفاده میکنن. برای انواع پیتزا و پاستا و غذاهای ایتالیایی عالیه. میتونید آویشن رو به مرغ و گوشت هم اضافه کنید. آویشن با روغن زیتون و سیر ترکیب خیلی خوبی میشه. آویشن رو میتونید به سس ها هم اضافه کنید. آویشن با گوجه فرنگی ترکیب خیلی خوبی میشه. میتونید آویشن رو با ادویه های دیگه مثل رزماری و پونه کوهی ترکیب کنید.
رزماری، عطر کاج
رزماری یه ادویه معطره که طعم و عطر قوی و خاصی به غذا میده و بیشتر تو غذاهای ایتالیایی و مدیترانه ای استفاده میشه. رزماری عطر و بوی کاج میده. برای انواع گوشت و مرغ کبابی عالیه. میتونید رزماری رو به سیب زمینی هم اضافه کنید. رزماری با روغن زیتون و سیر ترکیب خیلی خوبی میشه. رزماری رو میتونید به سس ها هم اضافه کنید. رزماری با لیمو ترکیب خیلی خوبی میشه. میتونید رزماری رو با ادویه های دیگه مثل آویشن و پونه کوهی ترکیب کنید.
پودر تخم گشنیز، عطر مرکبات
پودر تخم گشنیز عطر ملایم و مرکباتی داره و طعم متفاوتی به غذا میده. خیلی ها از پودر تخم گشنیز توی غذاهای هندی و آسیایی استفاده میکنن. برای انواع خورش ها و غذاهای هندی و آسیایی عالیه. میتونید پودر تخم گشنیز رو به مرغ و گوشت هم اضافه کنید. پودر تخم گشنیز با زیره و زردچوبه ترکیب خیلی خوبی میشه. پودر تخم گشنیز رو میتونید به سس ها هم اضافه کنید. پودر تخم گشنیز با لیمو ترش ترکیب خیلی خوبی میشه. میتونید پودر تخم گشنیز رو با ادویه های دیگه مثل فلفل قرمز و زنجبیل ترکیب کنید.
هل، عطر و طعم خاص شرقی
هل یه ادویه معطره که طعم و عطر گرم و شیرینی به غذا میده و بیشتر تو غذاهای شیرین و دسرهای شرقی استفاده میشه. هل سبز از هل سیاه عطر بیشتری داره. برای انواع شیرینی ها و دسرها و چای عالیه. میتونید هل رو به برنج هم اضافه کنید. هل با گلاب و زعفران ترکیب خیلی خوبی میشه. هل رو میتونید به قهوه هم اضافه کنید. هل با شیر و خامه ترکیب خیلی خوبی میشه. میتونید هل رو با ادویه های دیگه مثل دارچین و زنجبیل ترکیب کنید.
جوز هندی، طعم گرم و شیرین
جوز هندی یک ادویه با طعم گرم، شیرین و کمی تند است که در مقادیر کم به غذاها عطر و طعم خاصی می بخشد. مصرف بیش از حد جوز هندی میتواند خطرناک باشد. در دسرها و شیرینی ها مانند پای کدو حلوایی، شیر برنج و سس بشامل کاربرد دارد. میتوانید مقدار کمی از آن را به خورشت ها و سوپ ها برای طعم دادن اضافه کنید. جوز هندی رنده شده تازه، عطر و طعم بهتری نسبت به پودر آماده دارد. از جوز هندی میتوانید برای طعم دادن به نوشیدنی هایی مانند اگ ناگ (egg nog) و هات چاکلت استفاده کنید. جوز هندی را در جای خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. به دلیل طعم قوی جوز هندی، بهتر است آن را به تدریج به غذا اضافه کنید تا به طعم دلخواه برسید.
زعفران، طلای سرخ
زعفران گرانبهاترین ادویه جهان است که علاوه بر رنگ و عطر فوق العاده، خواص بسیاری نیز دارد. بهرهگیری از زعفران اصل طعم و رنگ بی نظیری به غذا می بخشد. برای طعم و رنگ دادن به انواع پلو، خورش و دسرها مانند شله زرد و حلوا استفاده می شود. زعفران را قبل از استفاده با کمی آب جوش دم کنید تا رنگ و عطر آن آزاد شود. برای تشخیص زعفران اصل از تقلبی، میتوانید چند رشته زعفران را در آب سرد بریزید. زعفران اصل به آرامی رنگ پس می دهد. زعفران را در جای خشک، خنک و دور از نور نگهداری کنید. مصرف بیش از حد زعفران میتواند عوارض جانبی داشته باشد، بنابراین در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید. زعفران با طعم هایی مانند گلاب و هل به خوبی ترکیب می شود.
فلفل قرمز (چیلی)، تندی آتشین
فلفل قرمز یکی از محبوب ترین ادویه ها برای افزودن تندی و حرارت به غذاها است. میزان تندی فلفل قرمز بسته به نوع آن متفاوت است. برای طعم دادن به انواع خورش ها، سوپ ها، سس ها و غذاهای مکزیکی و آسیایی استفاده می شود. میتوانید از فلفل قرمز پودر شده، پرک فلفل قرمز یا فلفل قرمز تازه خرد شده استفاده کنید. اگر طعم تند را دوست ندارید، میتوانید از پاپریکا دودی که تندی کمتری دارد استفاده کنید. برای کاهش تندی فلفل قرمز، میتوانید از لبنیات مانند ماست یا خامه استفاده کنید. هنگام کار با فلفل قرمز، از دستکش استفاده کنید و از تماس آن با چشم و پوست خودداری کنید. فلفل قرمز با طعم هایی مانند لیمو ترش، سیر و زیره به خوبی ترکیب می شود.
سماق، چاشنی ترش و خوش عطر
سماق ادویه ای است با طعم ترش و ملایم که معمولاً برای طعم دادن به کباب و غذاهای گوشتی استفاده می شود. سماق دارای خواص آنتی اکسیدانی نیز می باشد. معمولاً روی کباب کوبیده، جوجه کباب و سایر غذاهای گوشتی پاشیده می شود. میتوانید از سماق برای طعم دادن به سالادها و سس ها نیز استفاده کنید. سماق با طعم هایی مانند لیمو ترش، نعناع و جعفری به خوبی ترکیب می شود. برای حفظ عطر و طعم سماق، آن را در جای خشک، خنک و دور از نور نگهداری کنید. سماق دارای طبع سرد است و برای افراد با مزاج گرم مناسب است. هنگام خرید سماق، به رنگ و عطر آن توجه کنید. سماق تازه باید رنگ قرمز روشن و عطر مطبوعی داشته باشد.







چند روز پیش آشپزی می کردم و تصمیم گرفتم پودر سیر رو جایگزین سیر تازه کنم اما حس کردم طعم غذام یک چیزی کم داره. یادم اومد که تو غذای ایرانی سیر تازه واقعا چقدر میتونه معجزه کنه. شاید استفاده از ترکیب هر دو بهتر باشه؛ هم پودر سیر بریزیم هم سیر تازه. اما سوالی که برام پیش اومد اینه که شما چه زمانی بیشتر از پودر سیر استفاده می کنید؟ وقتی عجله دارید یا مواقع دیگه؟
برای زردچوبه من همیشه بعد از اضافه کردن به غذا یک دقیقه صبر می کنم با حرارت ملایم تا عطرش کاملا بیاد. یه بار دیدم مادرم زردچوبه رو قبل از اضافه کردن به غذا داخل روغن تفت میده و رنگ غذا خیلی بهتر میشه. اما نمیدونم چقد این روش به حفظ خواص زردچوبه کمک می کنه. شما این روش رو امتحان کردید؟
یه نکته جالب درباره سماق اینه که میتونیم موقع سرو روی پلو هم بپاشیم. مخصوصا برنج ساده رو خوشمزه تر می کنه. دفعه بعد که کباب درست می کنید امتحان کنید روی برنج سماق بریزید با یکم پیاز داغ ترکیبش کنید. یه طعم خاصی می ده اما نمی دونم کسی این کار رو انجام میده یا نه نظر شما چیه؟
فلفل سیاه تازه آسیاب شده واقعا یه دنیا تفاوت داره. من همیشه یه دستگاه آسیاب کوچیک تو آشپزخونه دارم و موقع مصرف فلفل رو آسیاب می کنم. اما این دستگاه ها بعد از مدتی بوی فلفل می گیرن شما چطور تمیزش می کنید؟ یه بار با آب شستم خراب شد دیگه جرئت نکردم